Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Maj – tydzień 3 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jaglanka na mleku z jabłkiem i płatkami migdałowymi (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), pasta z pieczonych buraków i fasoli (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Kapuśniak ze słodkiej kapusty (250 g) • Potrawka z kurczaka z warzywami (200 g), ryż brązowy (100 g), surówka z kapusty pekińskiej z jogurtem (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Sernik na zimno z owocami bez spodu – wypiek własny (70 g) • Wafel z ryżu brązowego (1 szt.) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana z bananem, siemieniem lnianym i wiórkami kokosowymi (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), jajko gotowane ze szczypiorkiem (1 szt.), wędlina drobiowa (1 plaster), rzodkiewka, sałata • Herbata/woda (bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Żurek z ziemniakami (200 g) • Kotleciki z soczewicy, marchewki i selera z dodatkiem nasion słonecznika (ok. 150 g), sos jogurtowy z koperkiem (2–3 łyżki), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Sok jabłkowy niesłodzony (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Kisiel rabarbarowo-jabłkowy z kardamonem (150 g) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Budyń jaglany na mleku słodzony miodem, z musem z mrożonych owoców, np. truskawek (250 g) • Bułka orkiszowa (60 g), masło (7 g), pasta z makreli wędzonej i twarogu (50 g), ser żółty (1 plaster), papryka czerwona, kiełki, np. brokułu • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną (200 g) • Schab duszony w sosie własnym (100 g), puree ziemniaczane z koperkiem (150 g), groszek z marchewką (100 g), surówka z czerwonej kapusty (100 g) • Kompot z mrożonych owoców leśnych (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Zielony koktajl na mleku –szpinak, jabłko, kiwi, banan, kurkuma, imbir (200 g) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Omlet owsiany na mące pełnoziarnistej z tartym jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką (50 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z zielonego groszku z łyżką jogurtu (200 g) • Pierś z kurczaka pieczona w ziołach (100 g), ziemniak z koperkiem (150 g), sałata zielona z oliwą (30 g), brukselka (50 g) • Sok pomarańczowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Czekoladowa (z kakao) kasza manna na mleku z truskawkami (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Marchewkowa zupa mleczna z lanymi kluskami (250 g) • Chleb żytni na zakwasie (70 g), masło (7 g), pasta ze słonecznika i koncentratu pomidorowego (50 g), ser żółty (1 plaster) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Wiosenna zupa warzywna z kaszą kuskus (250 g) • Pieczony filet z łososia (100 g), kasza gryczana z warzywami – groszek, por, papryka (150 g), szpinak blanszowany (70 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 9 Podwieczorek: • Kalarepa (50 g), jogurt naturalny z owocami granatu (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1007 1087 1076 1090 1005 1053 Białko (%) 18,0 18,6 18,5 17,0 20,0 18,4 Tłuszcz (%) 27,5 24,2 31,5 30,0 30,8 28,8 Węglowodany (%) 54,5 57,2 50,0 53,0 49,2 52,8 Błonnik (g) 21,0 21,5 17,2 16,0 19,9 19,1 Witamina A (µg) 1166 639 1186 349 1564 981 Witamina E (mg) 7,5 3,7 5,7 4,9 7,6 5,9 Witamina C (mg) 58,6 22,5 94,4 75,1 80,8 66,3 Witamina B1 (mg) 0,8 1,2 1,2 0,8 1,0 1,0 Witamina B2 (mg) 1,1 1,2 1,1 1,1 1,2 1,1 Witamina B12 (µg) 1,5 1,5 3,5 1,8 6,0 2,9 Wapń (mg) 422 367 574 433 731 506 Magnez (mg) 234 257 206 226 316 248 Żelazo (mg) 7,2 10,8 7,8 8,1 9,0 8,6