OPUBLIKOWANO: 14 WRZEŚNIA 2016
Jadłospisy w przedszkolu – właściwe komponowanie
Podstawa prawna:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
Prawidłowe żywienie dziecka jest niezbędnym elementem potrzebnym do jego rozwoju i codziennego funkcjonowania. Maluch uczęszczający do przedszkola większość swojego dnia spędza poza domem, więc odpowiedzialność za serwowane wtedy posiłki leży w gestii personelu przedszkolnego. Dzięki jego kompetencjom i wiedzy przedszkolne menu będzie nie tylko dobrze zbilansowane ilościowo, ale również dostarczy różnorodnych produktów spożywczych, które, podane w atrakcyjny sposób i w odpowiednich proporcjach, będą chętnie zjadane przez każde dziecko.
Średnie całodzienne zapotrzebowanie energetyczne malucha w wieku przedszkolny wynosi 1400 kcal. Wartość tę należy podzielić na pięć posiłków, które pokryją zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach:
- pierwsze śniadanie – 25–30 proc. całodziennej wartości energetycznej przewidzianej w zaleceniach,
- drugie śniadanie – 5–10 proc.,
- obiad – 30–35 proc.,
- podwieczorek – 5–10 proc.,
- kolacja 15–20 proc. dziennej wartości energetycznej.
Jeżeli placówka serwuje maluchom trzy posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), powinny one dostarczać łącznie 65–75 proc. dziennego zapotrzebowania na energię oraz pozostałe mikro- i makroskładniki. Wartość energetyczna poszczególnych posiłków wygląda wtedy następująco:
- śniadanie – 25–30 proc.,
- obiad – 30–35 proc.
- i podwieczorek – 5–10 proc.
Kaloryczność pierwszego posiłku odpowiada kaloryczności pierwszego śniadania, a pomijane jest śniadanie drugie, co wynika z wcześnie podawanego obiadu. Warto więc zwrócić uwagę rodziców na wprowadzenie maluchom małego posiłku (5–10 proc.) przed przyjściem do przedszkola. Będzie to również duża inwestycja w przyszłość dziecka, ponieważ pozwoli wyrobić zdrowy nawyk jedzenia śniadań przed wyjściem z domu.
Oczywiście ostateczny rozkład wartości energetycznej posiłków, ale również pór ich serwowania, musi zostać dostosowany do specyfiki danej placówki i godzin, w jakich przebywają w niej maluchy. Jeżeli większość dzieci pozostaje do późnych godzin popołudniowych, warto zwiększyć kaloryczność ostatniego posiłku. Dobrym rozwiązaniem jest również podział posiłku obiadowego i serwowanie pierwszego i drugiego dania w pewnych odstępach czasowych.