Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Październik – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb razowy (35 g), masło (2,5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek zielony (25 g), pieczony omlet owsiany z cukinią (100 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem cebulowy z grzankami z chleba razowego (230 g) • Kotleciki mielone drobiowe w płatkach kukurydzianych (120 g), ziemniaki (150 g), surówka z surowego kalafiora z koperkiem (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa: pomelo, jabłko, winogrona, pomarańcza, orzechy włoskie (150 g) • Herbata z koprem/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z gruszką (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pieczony schab (30 g), pasta z tuńczyka i twarogu (40 g), kiełki, ogórek i papryka (50 g) • Herbata z pokrzywy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Krem z czerwonej soczewicy (200 g) • Pierogi z serem i kaszą gryczaną (200 g), surówka z marchewki i jabłka (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Ciasteczko marchewkowe słodzone miodem (70 g) • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), gruszka (100 g), płatki żytnie i jęczmienne (30 g) • Bułka grahamka (50 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), jajko na twardo (50 g), pomidor (50 g), kolorowa papryka (100 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (250 g) • Roladki z kurczaka ze szpinakiem obtoczone w sezamie (150 g), pieczone ziemniaki w ćwiartkach (150 g), surówka z białej kapusty (100 g) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Kasza jaglana na mleku zapiekana z tartym jabłkiem, cynamonem i kardamonem (150 g) • Herbata z melisy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z bananem i masłem orzechowym (250 g) • Chleb razowy (70 g), masło (5 g), żółty ser z domowym keczupem (1 plaster), wędlina drobiowa (1 plaster), warzywa w słupkach: marchew, seler naciowy (50 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 5, 7, 9 Obiad: • Krem z kalarepy i pora z nasionami słonecznika (200 g) • Zapiekanka z kaszy kuskus (100 g) z mięsem drobiowym (80 g) i warzywami (100 g), ugotowane buraki pokrojone w kostkę (50 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Chleb chrupki (20 g) z pastą z papryki, bakłażana i pestek dyni (100 g) • Herbata imbirowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z pomarańczą (250 g) • Chleb razowy (70 g), masło (5 g), twarożek ze szczypiorkiem (40 g), ser żółty wędzony (1 plaster), ogórek kiszony (50 g), sałata • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Kotleciki rybne w sosie z czerwonej fasoli (120 g), ryż brązowy (100 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Placuszki jabłkowe z nasionami słonecznika (150 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1004 1112 1122 1015 1092 1069 Białko (%) 19,1 20,1 18,3 17,8 17,5 18,6 Tłuszcz (%) 32,0 28,0 28,6 33,0 33,2 31,0 Węglowodany (%) 48,9 51,9 53,1 49,2 49,3 50,5 Błonnik (g) 12,8 15,1 16,7 20,2 16,0 16,2 Witamina A (µg) 337 1952 465 618 231 721 Witamina E (mg) 4,6 3,0 7,6 7,0 8,2 6,1 Witamina C (mg) 65,3 23,4 43,6 114,5 35,2 56,4 Witamina B1 (mg) 0,6 1,0 0,8 0,8 0,8 0,8 Witamina B2 (mg) 1,0 1,2 1,2 0,9 0,9 1,1 Witamina B12 (µg) 2,0 2,6 2,1 1,1 4,2 2,4 Wapń (mg) 487 539 484 508 581 520 Magnez (mg) 205 184 259 266 267 236 Żelazo (mg) 6,3 7,1 8,7 9,2 6,5 7,6