Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Sierpień – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z brzoskwinią (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z papryki i bakłażana posypana siemieniem lnianym (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pomidor (50 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Chłodnik na jogurcie naturalnym ze szczypiorkiem i jajkiem (250 g) • Kotlety z twarogu i kaszy gryczanej (150 g), puree z selera i ziemniaków (100 g), surówka z białej kapusty (100 g) • Woda z sokiem wiśniowym/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy szejk lodowy: zmrożony banan, mleko, czerwone porzeczki (200 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), śliwki (100 g), płatki jęczmienne i kukurydziane (40 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), serek ziarnisty z papryką (40 g), blanszowany szpinak z czosnkiem (30 g), sałata • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Pierogi leniwe (150 g) z musem owocowym: brzoskwinia, wiśnie (50 g) • Woda z cytryną i ogórkiem/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Placki orkiszowe z rabarbarem (150 g) • Herbata ziołowa z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana z jabłkiem (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ser żółty (1 plaster), rzodkiewka (10 g), pomidor (50 g), kalarepa pokrojona w paski (30 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa agrestowa z lanymi kluskami (250 g) • Kotlety drobiowe w sosie ziołowym (120 g), kasza kuskus (100 g), pieczone plastry bakłażana z ziołami (50 g), mizeria na jogurcie naturalnym z koperkiem (100 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Arbuz (100 g), chleb chrupki (20 g) z pesto bazyliowym i nasionami słonecznika (10 g) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g) z malinami i brzoskwinią (100 g), płatki owsiane i żytnie (30 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z tuńczyka i jogurtu (40 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (40 g), liść sałaty, pomidor (50 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą pęczak (300 g) • Młode ziemniaki z koperkiem (150 g), jajko sadzone (1 sztuka), szpinak blanszowany posypany sezamem (100 g) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Twarożek kakaowy z borówkami i płatkami migdałów (150 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z bananem i czarną porzeczką (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), twarożek ziarnisty z papryką (50 g), ser żółty (1 plaster), rzodkiewka (10 g), sałata, surowy młody groszek zielony w strąkach (15 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z pieczonych buraków (200 g) • Filet z morszczuka (120 g) pieczony z warzywami: cukinią, brokułem, marchewką (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z marchewki, jabłka i orzechów włoskich (100 g) • Woda z cytryną i ogórkiem/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 8, 9 Podwieczorek: • Koktajl malinowy na maślance z suszonymi daktylami (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1021 1019 1042 1067 1087 1047 Białko (%) 15,0 19,4 18,0 20,4 20,7 18,7 Tłuszcz (%) 32,6 25,7 29,4 28,4 30,9 29,4 Węglowodany (%) 52,4 54,9 52,6 51,2 48,4 51,9 Błonnik (g) 20,4 12,3 13,4 19,8 21,3 17,5 Witamina A (µg) 426 452 307 1107 1682 795 Witamina E (mg) 7,6 4,3 4,0 5,2 5,1 5,2 Witamina C (mg) 84,9 25,5 66,8 70,1 66,8 62,8 Witamina B1 (mg) 0,7 0,6 0,9 0,6 0,8 0,7 Witamina B2 (mg) 1,3 1,3 1,1 1,4 1,5 1,3 Witamina B12 (µg) 2,2 2,1 2,0 2,5 3,1 2,4 Wapń (mg) 612 445 618 516 819 602 Magnez (mg) 256 145 257 291 261 242 Żelazo (mg) 7,1 5,9 7,4 10,7 7,7 7,8