Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Lipiec – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), truskawki (50 g), płatki owsiane i żytnie (30 g) • Grahamka (60 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg z rzodkiewką (40 g), ogórek zielony (25 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Kotleciki z fasoli czerwonej z nasionami słonecznika (100 g), kasza pęczak z warzywami: marchewką, pietruszką, zielonym groszkiem (100 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g) • Woda z arbuzem/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Koktajl na maślance z bananem i wiśniami (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z wiśniami i brzoskwinią (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z zielonego groszku (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), kiełki, pomidor (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem ze szparagów z koperkiem (200 g) • Pulpeciki drobiowe w sosie grzybowym (120 g), ziemniaki (150 g), surówka z buraków (100 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki selerowo-ziemniaczane w sosie jogurtowo-pomidorowym (130 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Owsianka na mleku z truskawkami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta szpinakowa z serem twarogowym (40 g), pasztet z soczewicy posypany ziarnami sezamu (30 g), kiełki, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Krem z białych warzyw (seler, por, ziemniak) z prażonymi pestkami dyni (250 g) • Gulasz wołowy (150 g), ryż brązowy (100 g), fasolka szparagowa (100 g), surówka z marchewki i pora (100 g) • Woda z cytryną i ogórkiem/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Arbuz (100 g), ciasteczka bananowo-migdałowe (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku słodzona suszonymi daktylami (250 g) • Chleb żytni (35 g), masło (2,5 g), serek ziarnisty z papryką (50 g), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa porowa z grzankami (250 g) • Pieczony filet z kurczaka (100 g), pieczone bataty (100 g), pieczona cukinia (50 g), mizeria na jogurcie naturalnym z koperkiem (100 g) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasto drożdżowe z rabarbarem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70,g), masło (5 g), pasta z makreli wędzonej (30 g), ser żółty (1 plaster), ogórek (25 g), pomidor (50 g), kalarepa (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa szczawiowa z połówką jaja (250 g) • Pieczony filet rybny (100 g), ziemniaki (150 g), sos koperkowy na jogurcie naturalnym, surówka z białej kapusty (100 g) • Kompot ze śliwek (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Naleśniki orkiszowe z serkiem twarogowym, świeżymi owocami i zarodkami pszennymi (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1024 1034 1083 1018 1048 1041 Białko (%) 16,8 18,0 16,1 20,8 22,8 18,9 Tłuszcz (%) 31,2 32,9 30,5 25,2 30,2 30,0 Węglowodany (%) 52,0 49,1 53,4 54,0 47,0 51,1 Błonnik (g) 19,5 16,9 25,7 11,3 14,5 17,6 Witamina A (µg) 588 529 1276 387 414 639 Witamina E (mg) 7,1 7,2 8,2 4,1 7,1 6,7 Witamina C (mg) 44,0 67,0 49,6 34,8 43,9 47,9 Witamina B1 (mg) 0,7 1,2 0,9 0,8 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,1 1,4 1,2 1,2 1,3 1,2 Witamina B12 (µg) 1,7 2,3 1,8 2,4 7,5 3,1 Wapń (mg) 564 515 517 463 723 556 Magnez (mg) 236 255 307 218 238 251 Żelazo (mg) 7,2 10,2 10,2 7,4 6,7 8,4