Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Czerwiec – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z truskawkami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g) z masłem (5 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (30 g), pasta z awokado i pomidora (30 g), sałata, rzeżucha • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa szparagowa z koperkiem (250 g) • Risotto z mięsem z piersi indyka i warzywami: marchewką, pietruszką, cukinią, porem (300 g), surówka z pora (100 g) • Woda z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Koktajl z jogurtu naturalnego, malin i miodu (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Mleko (250 ml) z domową granolą: płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki dyni, orzechy laskowe wymieszane z miodem i upieczone (50 g) • Chleb żytni (40 g), masło (2,5 g), schab pieczony (30 g), ogórek zielony, omlet z zielonym groszkiem i różyczkami kalafiora (100 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 Obiad: • Chłodnik litewski z jogurtem naturalnym (200 g) • Zielone naleśniki z mąki pełnoziarnistej i szpinaku z warzywami i kurczakiem (kurczak, czerwona fasola, marchewka, papryka, cebula, odrobina sera typu feta – 2 małe sztuki, ok. 220 g), kalarepa (2 plasterki) • Woda z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasto drożdżowe z rabarbarem (60–70 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Czekoladowa kaszka kukurydziana na mleku z daktylami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta szpinakowa z jajkiem (40 g), ser żółty (1 plaster), domowy keczup do dekoracji, liść sałaty • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z brokułów z grzankami (200 g) • Klopsiki drobiowe (100 g) w sosie koperkowym, ziemniaki (150 g), buraki gotowane (100 g), fasolka szparagowa (100 g) • Sok jabłkowy niesłodzony (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9 Podwieczorek: • Serek twarogowy (150 g) z musem truskawkowym (3 łyżki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z czereśniami (250 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (5 g), tofu (1 plaster, ok. 25 g), wędlina drobiowa (1 plaster), papryka i ogórek (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 6, 7 Obiad: • Zupa z soczewicy (250 g) • Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (200 g), surówka z selera (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Budyń czekoladowy z truskawkami (180 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), śliwki (100 g), płatki owiane (20 g), otręby pszenne (20 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), ser żółty (1 plaster), pasta z tuńczyka z twarogiem (40 g), kiełki, pomidor (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (250 g) • Makaron pełnoziarnisty typu spaghetti (100 g) z filetem rybnym (100 g) i zielonymi warzywami: brukselką, jarmużem, cukinią, natką pietruszki (100 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Galaretka z wiśniami, płatki migdałów (200 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1012 1062 1067 1044 1057 1048 Białko (%) 18,7 19,7 22,4 14,0 18,5 18,7 Tłuszcz (%) 30,5 32,1 27,0 32,3 26,5 29,7 Węglowodany (%) 50,8 48,2 50,6 53,7 55,0 51,7 Błonnik (g) 19,1 11,4 15,9 10,5 20,8 15,6 Witamina A (µg) 813 793 538 343 540 605 Witamina E (mg) 8,1 5,3 3,4 4,0 8,5 5,9 Witamina C (mg) 42,8 24,1 80,4 34,2 85,4 53,4 Witamina B1 (mg) 0,6 0,9 0,7 0,7 0,8 0,7 Witamina B2 (mg) 1,2 1,2 1,7 1,1 0,9 1,2 Witamina B12 (µg) 2,3 2,9 2,8 2,3 4,1 2,9 Wapń (mg) 666 593 779 592 540 634 Magnez (mg) 225 178 256 178 325 232 Żelazo (mg) 7,7 7,2 9,6 5,6 10,4 8,1