Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Maj – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Zielony koktajl (jogurt naturalny, płatki owsiane, banan, jarmuż, siemię lniane, 250 g) • Bułka orkiszowa (1 sztuka), masło (5 g), serek ziarnisty ze szczypiorkiem (40 g), szynka drobiowa (1 plaster), sałata lodowa, pomidor (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z kalarepy (200 g) • Filet z piersi indyka (150 g) duszony z cukinią, porem, papryką i zielonym groszkiem (100 g), ryż brązowy (100 g), nasiona słonecznika (5 g) • Woda z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Brownie z kaszy jaglanej słodzone miodem (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kakaowa kasza kukurydziana na mleku z tartym jabłkiem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty z rzodkiewką (30 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek, papryka (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami (kasza pęczak, szpinak, cebula, zielony groszek, pieczarki, 250 g) • Sok grejpfrutowy (niedosładzany) (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Galaretka z soku ananasowego z kawałkami owocu i płatkami migdałów (160 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z bananem i agrestem (250 g) • Chleb z ziarnami (40 g), masło (5 g), pasta z soczewicy (30 g), kiełki, np. lucerny, jajecznica ze szczypiorkiem na parze (50 g), liść sałaty • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa buraczkowa (250 g) • Makaron pełnoziarnisty (100 g), pieczony filet z kurczaka (100 g) puree z selera i pietruszki z kawałkami warzyw: brokułów, cukinii, cebuli (150 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Gofry z mąki pełnoziarnistej (50 g), konfitura z rabarbaru (50 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Marchewkowa zupa mleczna z kluskami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty z listkami szpinaku i rzodkiewką (30 g), polędwica drobiowa (1 plaster), ogórek, sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Kapuśniak (250 g) • Pierogi z truskawkami (200 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Wafle z ryżu brązowego z miodem (30 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 5 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), jabłko (100 g), płatki owsiane i jęczmienne (30 g) • Chleb żytni (70 g), masło (5 g), jajko gotowane na twardo posypane szczypiorkiem (1 sztuka), ser żółty (1 plaster), pomidor (50 g), sałata • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa cytrynowa z ryżem (250 g) • Klopsiki rybne posypane natką pietruszki (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z kapusty kiszonej (100 g), szparagi (3 sztuki) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Surówka z marchewki, jabłka i orzechów włoskich (250 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1048 1046 1013 1092 1046 1049 Białko (%) 21,6 15,2 18,0 17,4 17,5 17,9 Tłuszcz (%) 26,1 31,5 33,2 29,9 32,4 30,6 Węglowodany (%) 52,3 53,3 48,8 52,7 50,1 51,4 Błonnik (g) 24,7 13,6 17,7 18,7 12,7 17,5 Witamina A (µg) 1629 642 1175 670 293 882 Witamina E (mg) 6,9 4,7 8,0 8,3 6,6 6,9 Witamina C (mg) 109,2 53,6 46,0 45,1 31,4 57,1 Witamina B1 (mg) 0,8 0,7 0,6 0,7 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,3 1,0 1,1 1,0 0,9 1,1 Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1048 1046 1013 1092 1046 1049 Białko (%) 21,6 15,2 18,0 17,4 17,5 17,9 Tłuszcz (%) 26,1 31,5 33,2 29,9 32,4 30,6