Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Kwiecień – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z tartym jabłkiem (250 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty z olejem lnianym, szczypiorkiem i kiełkami (35 g), sałata, papryka (25 g) • Herbata z pokrzywy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z dyni z koperkiem (200 g) • Pieczony filet z kurczaka obtoczony w sezamie (150 g), ziemniaki (150 g), gotowany brokuł (3 różyczki), surówka z marchewki i pora (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 7, 11 Podwieczorek: • Jogurt naturalny (100 g), mus z owoców mrożonych (np. czerwonej porzeczki), płatki żytnie (20 g), otręby pszenne (10 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z suszonymi daktylami i kawałkami kiwi (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (5 g), pasta z brokułu i twarogu (40 g) posypana prażonym sezamem, ser żółty (1 plaster), liść sałaty, ogórek (25 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Wiosenna zupa jarzynowa (250 g) • Naleśniki z mąki pełnoziarnistej z warzywami i kurczakiem (kurczak, marchewka, seler, pietruszka, papryka, cebula, odrobina sera typu feta, nasiona słonecznika – 2 małe sztuki, ok. 200 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasteczko owsiane (płatki owsiane, banan, orzechy, ok. 50 g) • Herbata zielona z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb orkiszowy (40 g), masło (2,5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek (25 g), omlet z warzywami: jajko, zielony groszek, pomidor, papryka, szczypiorek (ok. 80 g) • Herbata/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa selerowa z grzankami (250 g) • Zrazy wołowe duszone (ok. 100 g), kasza gryczana (100 g), marchewka z groszkiem (100 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczone jabłko z cynamonem i łyżeczką miodu (170 g) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g) z domową granolą: płatki owsiane, wiórki kokosowe, pestki dyni, orzechy laskowe wymieszane z miodem i upieczone (50 g) • Chleb żytni (70 g), masło (5 g), szynka (1 plaster), pasta z tuńczyka i twarogu (40 g), ogórek, papryka (50 g), sałata lodowa • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7, 8 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Gulasz wołowy (150 g) z kopytkami z ziemniaków (150 g), surówka z selera i jabłek (100 g), grillowana cukinia (2–3 plasterki) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń waniliowy posypany ziarnami granatu (150 g) • Herbata zielona z pigwą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z bananem i masłem orzechowym (250 g) • Chleb razowy z ziarnami (40 g), masło (5 g), twaróg ziarnisty posypany kiełkami, tost z pieczywa pełnoziarnistego (30 g), szpinak duszony (15 g), żółty ser (1 plaster) • Herbata z miodem i cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 5, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (250 g) • Łosoś pieczony (100 g), kasza kuskus (100 g), surówka z ogórków kiszonych (100 g), surówka z kapusty białej (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Grejpfrut (100 g), chrupki kukurydziane (10 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1048 1046 1013 1092 1046 1049 Białko (%) 21,6 15,2 18,0 17,4 17,5 17,9 Tłuszcz (%) 26,1 31,5 33,2 29,9 32,4 30,6 Węglowodany (%) 52,3 53,3 48,8 52,7 50,1 51,4 Błonnik (g) 24,7 13,6 17,7 18,7 12,7 17,5 Witamina A (µg) 1629 642 1175 670 293 882 Witamina E (mg) 6,9 4,7 8,0 8,3 6,6 6,9 Witamina C (mg) 109,2 53,6 46,0 45,1 31,4 57,1 Witamina B1 (mg) 0,8 0,7 0,6 0,7 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,3 1,0 1,1 1,0 0,9 1,1 Witamina B12 (µg) 2,0 1,8 2,8 2,5 5,8 3,0 Wapń (mg) 601 676 438 489 555 552 Magnez (mg) 293 206 224 228 205 232 Żelazo (mg) 8,1 7,0 8,1 8,0 5,9 7,4