Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Styczeń – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb razowy (70 g), masło (5 g), szynka drobiowa (1 plaster), pasta z zielonego groszku (50 g), ogórek zielony, kolorowy omlet: jajko (1 sztuka), papryka czerwona i zielona, listki szpinaku • Herbata zielona z opuncją/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa brokułowa z grzankami (250 g) • Kotleciki z fasoli (pieczone w piekarniku) obtoczone w sezamie (140 g), surówka z pora (100 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9, 11 Podwieczorek: • Sernik na zimno z owocami (np. mrożonymi porzeczkami) i galaretką (100 g) • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Ryż na mleku z cynamonem słodzony miodem (130 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (5 g), pasta z awokado posypana ziarnami słonecznika (40 g), ser żółty (1 plaster), liść sałaty • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa warzywna z kaszą jęczmienną (250 g) • Różowe kopytka (z dodatkiem startego buraka) z jogurtem naturalnym (ok. 170 g), surówka z kapusty białej i pora (100 g) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń waniliowy (150 g), mandarynka (1 sztuka) • Herbata z pokrzywy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z pomarańczą (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (30 g), jajko gotowane na twardo (1 sztuka), rzodkiewka • Herbata z miodem i cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa kalafiorowa (250 g) • Klopsiki z indyka (150 g) w sosie pomidorowym, ryż brązowy (100 g), surówka z kapusty kiszonej z marchewką (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl z truskawek mrożonych, banana i kefiru (200 g) • Herbata owocowa ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z tartym jabłkiem (250 g) • Chleb razowy (35 g), masło (2,5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), kiełki, sałata, tost z pieczywa pełnoziarnistego (30 g), szpinak duszony (15 g), żółty ser (1 plaster) • Herbata ziołowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Żurek z jajkiem (250 g) • Leczo: pierś z kurczaka, cukinia, cebula, pietruszka, papryka, pomidor, kapusta biała (150 g), kasza gryczana (100 g), surówka z surowego kalafiora z koperkiem (100 g) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Warzywa pokrojone w słupki (marchewka, seler, ogórek – 100 g) z dipem na jogurcie greckim (koperkowy, pomidorowy) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z mandarynką, cynamonem i orzechami (250 g) • Chleb razowy (70 g), masło (5 g), ser żółty (1 plaster), twarożek ziarnisty ze szczypiorkiem (30 g), kiełki, sałata • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Barszcz ukraiński (250 g) • Makaron z dorszem na zielono (filet pieczony 150 g, makaron 100 g, warzywa duszone: cukinia, szpinak, brokuł, czosnek – 100 g, nasiona słonecznika) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Tarta marchewka z jabłkiem i cynamonem (250 g), migdały (10 g) • Herbata, np. melisa z gruszką/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1013 1019 1094 1056 1031 1043 Białko (%) 20,7 13,0 19,0 20,7 18,9 18,5 Tłuszcz (%) 31,0 32,6 31,6 28,0 31,5 30,9 Węglowodany (%) 48,3 54,4 49,4 51,3 49,6 50,6 Błonnik (g) 21,8 11,8 13,8 17,5 18,9 16,8 Witamina A (µg) 642 461 495 1012 1671 856 Witamina E (mg) 5,6 5,5 5,4 3,2 7,9 5,5 Witamina C (mg) 108,5 28,9 44,0 56,8 44,2 56,5 Witamina B1 (mg) 0,7 0,5 0,8 0,9 0,8 0,7 Witamina B2 (mg) 1,6 0,9 1,5 1,3 1,0 1,2 Witamina B12 (µg) 3,0 2,0 4,5 2,4 2,7 2,9 Wapń (mg) 646 502 558 652 621 596 Magnez (mg) 264 167 234 291 289 249 Żelazo (mg) 10,6 5,7 8,0 8,0 8,8 8,2