Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Grudzień – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z mandarynką (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), blanszowany szpinak z czosnkiem (30 g), ogórek (25 g), sałata • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa koperkowa z ziemniakami (250 g) • Makaron pełnoziarnisty (100 g) z sosem fasolowo-pomidorowym i drobiowym mięsem mielonym (100 g), brokuł gotowany (100 g), surówka z pora (100 g) • Woda z sokiem jabłkowym (150 ml)/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Czekoladowe ciasteczka owsiane (płatki owsiane, banan, karob, 60 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Mleko (250 ml) z domową granolą: płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, wiórki kokosowe, pestki dyni, orzechy laskowe wymieszane z miodem i upieczone (30 g) • Chleb żytni (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty z rzodkiewką (30 g), pasztet z pieczonych warzyw i soczewicy (40 g), sałata, kiełki • Herbata z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Pulpety z indyka z rozmarynem w sosie koperkowym (120 g), kasza gryczana (100 g), surówka z czerwonej kapusty (100 g), brukselka (4 sztuki) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Mandarynki (2 sztuki), orzechy włoskie (10 g) • Herbata ziołowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (5 g), pasta z zielonego groszku z czosnkiem i bazylią (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek (25 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z gruszki i pietruszki z grzankami (250 g) • Pierogi ruskie (ziemniaki i twaróg, 200 g), surówka z marchewki i pora (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Domowy kisiel cytrynowy z płatkami migdałowymi (150 g), chrupki kukurydziane (10 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z gruszką (250 g) • Bułka graham (1 sztuka), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty z papryką (40 g), ogórek (25 g), sałata • Herbata ziołowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa kalafiorowa (250 g) • Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem drobiowym (100 g) i warzywami: brokułem, marchewką, groszkiem, kukurydzą (100 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Muffinki pełnoziarniste z malinami (60 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Marchewkowa zupa mleczna z kluskami (250 g) • Chleb razowy z nasionami (70 g), masło (5 g), ser żółty (1 plasterek), ogórek (25 g), jajecznica ze szczypiorkiem na parze (55 g) • Herbata czarna z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (350 g) • Kotlety rybne (120 g), kasza pęczak z warzywami (150 g), groszek z marchewką (100 g) • Sok grejpfrutowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Tarta marchewka z jabłkiem z orzechami włoskimi (200 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1059 1012 1032 1053 1053 1042 Białko (%) 17,7 21,1 15,9 21,0 18,2 18,8 Tłuszcz (%) 33,7 31,0 33,0 26,0 33,0 31,3 Węglowodany (%) 48,6 47,9 51,1 53,0 48,8 49,9 Błonnik (g) 18,9 20,9 15,5 16,3 18,5 18,0 Witamina A (µg) 697 412 766 853 2465 1039 Witamina E (mg) 9,3 7,2 6,0 2,9 7,1 6,5 Witamina C (mg) 78,8 96,1 37,1 76,4 46,7 67,0 Witamina B1 (mg) 0,9 0,8 0,6 0,9 0,6 0,8 Witamina B2 (mg) 1,1 1,1 0,8 1,4 1,1 1,1 Witamina B12 (µg) 1,3 1,9 1,2 2,2 5,3 2,4 Wapń (mg) 473 561 449 465 603 510 Magnez (mg) 270 291 199 216 216 238 Żelazo (mg) 9,7 7,4 5,8 7,5 6,7 7,4