Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Listopad – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), jabłko (100 g), płatki owsiane i kukurydziane (30 g), zarodki pszenne (5 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z pieczonej dyni i pomidorów (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek (25 g) • Herbata zielona z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem pieczarkowy z zacierkami (250 g) • Spaghetti (makaron pełnoziarnisty, 100 g) z sosem bolońskim (100 g mięsa) z natką pietruszki (5 g) i żółtym serem (10 g) • Woda z sokiem jabłkowym/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy z kawałkami kiwi (180 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kasza manna na mleku z domowymi powidłami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty z rzodkiewką (40 g), papryka i ogórek (50 g) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krupnik z kaszy gryczanej (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka w marynacie z dodatkiem imbiru i czosnku (150 g), domowe frytki (ziemniaki pieczone w piekarniku, 150 g), surówka z białej kapusty (100 g), brukselka (5 sztuk) • Sok jabłkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa: banan, winogrona, śliwki, płatki migdałowe, sok cytrynowy (150 g) • Kawa zbożowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z gruszką i kardamonem (250 g) • Bułka grahamka (60 g), masło (5 g), pasta jajeczna: jajko, jogurt naturalny, szczypiorek (30 g), serek ziarnisty z rzodkiewką (30 g), sałata, marchewka w krążkach (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem z dyni i grzankami (250 g) • Duszone bitki wołowe w sosie własnym (120 g), kasza gryczana (100 g), surówka z kapusty pekińskiej (100 g), buraki (60 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Podwieczorek: • Galaretka z serka twarogowego z dodatkiem kakao i anyżu (150 g) • Herbata imbirowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z jabłkiem i cynamonem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z zielonego groszku posypana kiełkami (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), ogórek, sałata • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (250 g) • Risotto warzywne: ryż arborio (100 g), mięso drobiowe (80 g), warzywa: marchew, pietruszka, seler, pieczarki (100 g), ogórek kiszony (50 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Czerwona pieczona gruszka (polana sokiem z czerwonej porzeczki) (150 g) z miodem (5 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata miętowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z pomarańczą (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), ser żółty (1 plaster), pasta z makreli wędzonej (40 g), liść sałaty, ogórek zielony (25 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Żurek z połówką jajka (200 g) • Dorsz pieczony (120 g) z warzywami: cukinią, marchewką, papryką (100 g), ziemniaki (150 g), surówka z kapusty kwaszonej (100 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Babeczki serowo-jaglane z soczewicą (60 g), chrupki kukurydziane (10 g) • Herbata z melisy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1033 1030 1101 1014 1100 1056 Białko (%) 18,9 18,6 21,1 16,6 20,6 19,2 Tłuszcz (%) 25,3 29,1 31,5 28,1 27,2 28,2 Węglowodany (%) 55,8 52,3 47,4 55,3 52,2 52,6 Błonnik (g) 13,7 14,7 15,0 19,6 15,7 15,7 Witamina A (µg) 317 417 1145 757 737 675 Witamina E (mg) 4,8 8,7 5,7 6,0 4,3 5,9 Witamina C (mg) 25,9 52,5 27,8 59,0 61,5 45,3 Witamina B1 (mg) 0,5 0,6 0,7 0,7 0,8 0,6 Witamina B2 (mg) 1,2 0,9 1,3 0,8 1,1 1,1 Witamina B12 (µg) 1,8 1,3 3,0 1,1 4,5 2,4 Wapń (mg) 552 418 582 418 570 508 Magnez (mg) 187 234 248 222 227 224 Żelazo (mg) 5,9 5,7 8,4 7,1 7,2 6,9