Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Wrzesień – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Czekoladowa kasza jaglana na mleku ze śliwkami (250 g) posypana amarantusem (popping) • Bułka grahamka (50 g), masło (5 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pasta z awokado i twarogu (40 g), pomidor (50 g), sałata • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Kotlety z jajek i kalafiora obtoczone w sezamie (120 g) w sosie jogurtowo- -musztardowym, kasza gryczana (100 g), buraki gotowane (100 g), surówka z marchewki (100 g) • Woda z cytryną i miętą/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 11 Podwieczorek: • Placuszki dyniowe z orzechami włoskimi (150 g) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 8 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka na mleku z brzoskwinią (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (5 g), pasta z brokułu i bobu posypana sezamem(50 g), ser żółty (1 plaster), liść sałaty, papryka (25 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 11 Obiad: • Zupa szpinakowa z ziemniakami (250 g) • Makaron pełnoziarnisty penne (150 g) z sosem ze świeżych pomidorów i kawałkami mozzarelli (40 g), posypany bazylią, surówka z kapusty pekińskiej (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Koktajl na maślance malinowo-bananowy (250 g) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z jabłkiem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasta z makreli wędzonej posypana szczypiorkiem (40 g), wędlina drobiowa (1 plaster), pomidor (50 g), rzodkiewki (10 g) • Herbata z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Krem jarzynowy z kaszą jęczmienną (250 g) • Zapiekanka ziemniaczana: ziemniaki (100 g), warzywa: brokuł, zielony groszek, marchewka, kukurydza (100 g), mięso drobiowe (80 g), ser żółty do posypania (10 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy z musem truskawkowym (200 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), jabłko (100 g), płatki żytnie i kukurydziane (30 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty z rzodkiewką (40 g), ser żółty z domowym keczupem (1 plaster), ogórek i papryka (50 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (250 g) • Leczo z cukinii z mięsem drobiowym (z dodatkiem ziemniaków, papryki, cebuli), ryż brązowy (100 g), surówka z białej kapusty (100 g) • Woda z cytryną i miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Śliwki pod kruszonką (150 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Zielony koktajl (jogurt naturalny, płatki owsiane, banan, jarmuż, siemię lniane, 250 g) • Chleb razowy (70 g), masło (5 g), jajko ugotowane na twardo posypane szczypiorkiem (1 sztuka), twaróg półtłusty z rzodkiewką (40 g), papryka (25 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Krem kalafiorowy z koperkiem (200 g) • Ryba po grecku: filety rybne (120 g), warzywa: marchew, pietruszka, seler (80 g), ziemniaki (150 g), sałatka: sałata, pomidor, ogórek (100 g) • Woda z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczona gruszka (100 g) z miodem (5 g) i migdałami (10 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1053 1048 1101 1042 1015 1052 Białko (%) 14,1 17,3 18,9 17,4 20,3 17,6 Tłuszcz (%) 31,9 29,6 30,1 29,1 32,2 30,6 Węglowodany (%) 54,0 53,1 51,0 53,5 47,5 51,8 Błonnik (g) 18,9 17,0 17,3 17,4 19,7 18,1 Witamina A (µg) 1670 830 936 411 1126 994 Witamina E (mg) 6,7 5,7 5,4 6,4 9,5 6,7 Witamina C (mg) 30,3 64,1 98,1 51,8 67,6 62,4 Witamina B1 (mg) 0,8 0,6 0,9 0,7 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,0 1,3 1,4 1,0 1,2 1,2 Witamina B12 (µg) 1,5 2,3 4,5 1,4 5,4 3,0 Wapń (mg) 467 990 646 534 475 623 Magnez (mg) 272 233 256 187 285 246 Żelazo (mg) 8,9 7,1 8,8 5,9 7,9 7,7