Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Marzec – tydzień 2 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g), pomarańcza (100 g), płatki owsiane (20 g), otręby pszenne (10 g) • Chleb orkiszowy (70 g), masło (5 g), pasta z bobu z miętą i koperkiem (40 g), szynka drobiowa (1 plaster), papryka, ogórek, sałata (50 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Duszone roladki ze schabu (150 g), ziemniaki (150 g), gotowany burak pokrojony w plasterki (100 g), surówka z kapusty białej (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Ciasteczka owsiane (płatki owsiane, banan, rodzynki, ok. 50 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Owsianka na mleku z bananem i amarantusem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), masło (5 g), twaróg półtłusty z kiełkami (np. brokułu, lucerny), wędzony łosoś (1 plaster), koperek, liść kapusty pekińskiej • Herbata z pokrzywy/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Kapuśniak (250 g) • Pieczona pierś z kurczaka z ziołami (150 g), pieczone ziemniaki (150 g), fasolka szparagowa (100 g), surówka z modrej kapusty (100 g) • Sok pomarańczowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Koktajl na maślance z bananem i pomarańczą (250 g) • Herbata z melisy z gruszką/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z tartym jabłkiem (250 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (5 g), żółty ser (plaster), schab pieczony (30 g), papryka, ogórek, sałata (50 g) • Herbata z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa cebulowa (250 g) • Zapiekanka z kaszy jęczmiennej, warzyw i mięsa drobiowego (250 g) • Sok marchewkowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Placuszki z jabłkami (2 sztuki) • Herbata z kopru włoskiego/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza jaglana na mleku z gruszką (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (5 g), pasztet warzywny z soczewicy czerwonej (40 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (30 g), papryka (25 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa jarzynowa (250 g) • Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem posypane pietruszką (250 g), surówka z marchewki i jabłka (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 9 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy z kawałkami mandarynki (150 g), orzechy włoskie (10 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7, 8 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Koktajl na kefirze z kakao i suszonymi daktylami (250 g) • Chleb razowy z ziarnami (70 g), masło (5 g), ser żółty (1 plaster), jajko na twardo (1 sztuka), papryka, sałata zielona, ogórek (50 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (250 g) • Kotlety rybne (150 g), kasza gryczana (100 g), sos koperkowy na jogurcie naturalnym, surówka z pora (100 g) • Woda z cytryną/herbata ALERGENY: 1, 4, 7, 9 Podwieczorek: • Zupa marchewkowo-pomarańczowa z prażonymi pestkami dyni i płatkami migdałów (250 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1076 1033 1052 1016 1019 1039 Białko (%) 16,2 22,4 19,5 17,8 18,5 18,9 Tłuszcz (%) 31,2 25,7 31,5 31,5 34,5 30,9 Węglowodany (%) 52,6 51,9 49,0 50,7 47,0 50,2 Błonnik (g) 22,1 16,1 13,2 16,4 15,0 16,6 Witamina A (µg) 255 189 1375 536 1958 863 Witamina E (mg) 5,5 5,0 5,7 7,0 8,4 6,3 Witamina C (mg) 69,7 87,3 37,7 46,3 57,4 59,7 Witamina B1 (mg) 1,2 0,9 0,8 0,8 0,7 0,9 Witamina B2 (mg) 0,8 1,3 0,9 1,1 1,1 1,0 Witamina B12 (µg) 1,2 2,4 1,8 1,7 3,1 2,0 Wapń (mg) 471 603 437 549 635 539 Magnez (mg) 261 274 173 222 300 246 Żelazo (mg) 9,0 7,1 6,1 7,0 8,4 7,5