Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Listopad – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Kluski lane na mleku słodzone miodem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna (10 g), pasta z pieczonych warzyw (40 g), jajko ugotowane na twardo (50 g), kiełki, liść sałaty • Herbata ziołowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i tymiankiem (250 g) • Makaron pełnoziarnisty (100 g) z mięsem z indyka (100 g) i warzywami (cukinia, brokuły, por, pietruszka, cebula, zioła, 100 g), surówka z białej kapusty (60 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczone jabłko z miodem i wiórkami kokosowymi (150 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z pomarańczą (250 g) • Bułka graham (80 g), masło (10 g), wędlina drobiowa (2 plastry), sałata, ogórek (10 g), kiełki • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa jarzynowa z kawałkami ugotowanego mięsa z kurczaka (300 g) • Naleśniki szpinakowe z twarogiem i nasionami sezamu (2 sztuki), tarta marchewka (60 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Koktajl bananowy na maślance z płatkami owsianymi (150 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Kasza pęczak z musem malinowym (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna (10 g), domowy pasztet z czerwonej soczewicy i warzyw (30 g), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata • Herbata z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (300 g) • Bitki wołowe w sosie pieczeniowym (120 g), kasza gryczana (100 g), buraki gotowane (80 g), surówka z surowego kalafiora (60 g) • Sok wielowarzywny* (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 Podwieczorek: • Pieczywo chrupie (2 sztuki) z musem czekoladowym (awokado, banan, kakao, 30 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Owsianka na mleku z jabłkiem (250 g) • Chleb z ziarnami (70 g), masło (10 g), twaróg półtłusty (30 g), sałatka z kaszy kuskus z tuńczykiem, papryką, kukurydzą i ogórkiem (100 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa ziemniaczana z koperkiem (300 g) • Domowa pizza z mąki pełnoziarnistej z sosem pomidorowym, żółtym serem, szynką, rukolą i kukurydzą (ok. 150 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Mandarynki (2 sztuki), chrupki kukurydziane (10 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 5 Śniadanie: • Kakao słodzone miodem (250 g) • Chleb żytni razowy (70 g), margaryna (10 g), ser żółty (1 plaster), cebula czerwona (20 g), serek ziarnisty ze szczypiorkiem (30 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa kalafiorowa z koperkiem (300 g) • Pieczony filet z dorsza (120 g) z warzywami (bakłażan, marchewka, pietruszka, papryka, por, 60 g), ziemniaki (150 g), surówka z kapusty pekińskiej i papryki (60 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Ryż pieczony z jabłkami i cynamonem (150 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: * o zawartości sodu nie większej niż 0,12 g lub równoważnej ilości soli na 100 g/100 ml produktu gotowego do spożycia LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 956 1053 1001 1104 1025 1028 Białko (%) 16,9 20,3 16,7 17,4 18,7 18,0 Tłuszcz (%) 31,0 27,0 27,4 29,5 31,5 29,3 Węglowodany (%) 52,1 52,7 55,9 53,1 49,8 52,7 Błonnik (g) 14,7 17,7 18,5 15,3 18,2 16,9 Witamina A (µg) 645 1463 500 595 864 814 Witamina E (mg) 7,0 6,3 3,8 4,8 5,2 5,4 Witamina C (mg) 38,8 35,8 40,1 34,1 55,5 40,9 Witamina B1 (mg) 0,5 0,7 0,7 0,7 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,0 1,3 0,9 0,9 1,0 1,0 Witamina B12 (µg) 2,3 2,3 1,8 1,6 2,6 2,1 Wapń (mg) 391 638 402 728 613 554 Magnez (mg) 179 259 282 206 244 234 Żelazo (mg) 6,7 7,8 9,5 7,5 6,3 7,6