Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Lipiec – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Czekoladowa owsianka na mleku z czereśniami (250 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (10 g), żółty ser (1 plaster), wędlina drobiowa (1 plaster), sałata (2 liście), rzodkiewki (2 sztuki), ogórek pokrojony w słupki (60 g) • Herbata z róży/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z brokułów z grzankami (200 g) • Makaron pełnoziarnisty świderki z sosem pomidorowym i mięsem mielonym drobiowym posypany prażonym sezamem i natką pietruszki (250 g), mizeria na jogurcie naturalnym (100 g) • Woda z miętą i cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9, 11 Podwieczorek: • Sałatka owocowa (jabłko, truskawki, porzeczki) z jogurtem naturalnym (150 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 2 Śniadanie: • Mleko z musli (bez owoców suszonych) z nektarynką (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (10 g), twarożek ziarnisty ze szczypiorkiem (30 g), pasta jajeczna (35 g), ogórek (30 g), roszponka (10 g), pomidor (60 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa z kalafiora z makaronem (250 g) • Pieczone kolorowe szaszłyki z mięsa drobiowego, papryki (czerwonej, żółtej, zielonej), cukinii i ziemniaków (2 sztuki), surówka z białej kapusty (80 g) • Kompot z truskawek słodzony miodem (250 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Kisiel z malinami (150 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Koktajl porzeczkowy na maślance z płatkami owsianymi i otrębami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), masło (10 g), pasta z makreli wędzonej i sera twarogowego (40 g), ser żółty (1 plaster), rzodkiewka (2 sztuki), pomidor (60 g), sałata • Herbata miętowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z ryżem (300 g) • Duszone medaliony z indyka bez panierki w sosie koperkowym (120 g), młode ziemniaki (150 g), gotowany brokuł (100 g), fasolka szparagowa (60 g) • Woda z cytryną/ woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Budyń czekoladowy słodzony miodem (150 g), wiśnie (40 g) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kasza jaglana z bananem i siemieniem lnianym (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna (10 g), pieczony schab (1 plaster), twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką (30 g), sałata (2 liście) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa z soczewicy (200 g) • Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym (150 g), ryż (100 g), ogórek kiszony (60 g), surówka z kalarepy z pietruszką (60 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 Podwieczorek: • Sorbet z arbuza i banana (100 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 5 Śniadanie: • Jogurt naturalny (150 g), płatki owsiane (30 g), brzoskwinia (60 g) • Chleb żytni (70 g), masło (10 g), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (30 g), liść sałaty, jajecznica ze szczypiorkiem na parze (50 g) • Herbata malinowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (300 g) • Filety rybne w pomidorach zapiekane w piekarniku (150 g), pieczone ziemniaki pokrojone w ćwiartki (150 g), buraki gotowane (60 g), surówka z marchwi, selera i pora (100 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7, 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa: nektarynka, śliwki, winogrona (150 g), orzechy laskowe (10 g) • Herbata z sokiem z czarnej porzeczki/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 924 965 1073 1022 991 995 Białko (%) 18,3 16,7 17,2 15,5 14,1 16,4 Tłuszcz (%) 26,1 23,4 33,0 30,3 29,0 28,3 Węglowodany (%) 55,6 60,0 49,7 54,2 56,9 55,3 Błonnik (g) 16,2 20,4 18,0 16,5 17,2 17,7 Witamina A (µg) 753 775 489 282 640 588 Witamina E (mg) 2,9 6,6 5,2 5,7 7,4 5,6 Witamina C (mg) 68,3 110,2 55,9 79,9 36,8 70,2 Witamina B1 (mg) 0,7 0,7 0,7 1,0 0,6 0,7 Witamina B2 (mg) 1,0 1,1 1,3 1,0 1,0 1,1 Witamina B12 (µg) 1,5 1,7 3,2 1,1 1,7 1,8 Wapń (mg) 592 460 681 426 445 521 Magnez (mg) 223 209 286 259 228 241 Żelazo (mg) 6,6 6,9 8,4 8,1 8,0 7,6