Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Kwiecień – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Owsianka na mleku z bananem (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), pasta z cieciorki z dodatkiem rzeżuchy (60 g), liść sałaty • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z kalafiora posypany koperkiem (250 g) • Szpinakowe kuleczki z twarogiem półtłustym (180–200 g), marchewka z groszkiem (80 g) • Woda z miętą i cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Mus czekoladowy z awokado i banana (100 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Ryż na mleku słodzony miodem (200 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), masło (10 g), wędlina drobiowa (1 plaster), twaróg półtłusty ze szczypiorkiem (1 plaster – 40 g), ogórek, liść sałaty, rzodkiewki (2 sztuki) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa pomidorowa z makaronem (300 g) • Pierś z kurczaka (120 g) pieczona w ziołach, ziemniaki (150 g), bukiet warzyw gotowanych na parze (fasolka szparagowa, brokuł, brukselka, 100 g), surówka z kapusty pekińskiej z papryką i olejem (60 g) • Sok jabłkowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Domowy kisiel z soku malinowego (150 g) • Herbata z melisy/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 3 Śniadanie: • Zupa mleczna z marchewką (250 g) • Chleb żytni (70 g), masło (10 g), wędlina drobiowa (2 plasterki), rzodkiewka (2 sztuki), sałata, rzeżucha • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Kapuśniak z ziemniakami (250 g) • Pieczony schab (60 g), kasza gryczana z masłem (100 g), surówka z białej kapusty z marchewką (100 g), fasolka szparagowa (60 g) • Woda z cytryną i miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 7, 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa (jabłko, pomarańcza, banan, sok z cytryny, 150 g) • Herbata rooibos/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 4 Śniadanie: • Kaszka kukurydziana na mleku z jabłkiem (250 g) • Chleb żytni (35 g), margaryna (5 g), pasta z makreli wędzonej i twarogu (ok. 40 g) posypana rzeżuchą • Herbata z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 4, 7 Obiad: • Krupnik z kaszy jęczmiennej (250 g) • Pizza na cieście z mąki żytniej, z sosem pomidorowym, pieczarkami, kukurydzą, kawałkami kurczaka i żółtym serem (ok. 150 g) • Sok grejpfrutowy (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 9 Podwieczorek: • Ciasto drożdżowe (50 g), pomarańcza (50 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Koktajl bananowy na kefirze (200 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (10 g) twaróg półtłusty (60 g), szczypiorek, kiełki (np. brokułu), liść sałaty • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Zupa ogórkowa (250 g) • Pulpety rybne (150 g) w sosie koperkowym (na bazie jogurtu naturalnego), ziemniaki (150 g), buraki (100 g), surówka z pora (60 g) • Sok pomarańczowy (150 ml – można rozcieńczyć wodą)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 4, 7 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy (150 g) • Woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 1016 1011 955 983 1002 993 Białko (%) 17,2 15,9 16,1 15,7 16,9 16,4 Tłuszcz (%) 29,6 24,5 33,1 29,2 29,2 29,1 Węglowodany (%) 53,1 59,6 50,9 55,1 53,9 54,5 Błonnik (g) 23,4 15,3 15,9 18,4 18,6 18,3 Witamina A (µg) 1471 467 994 428 402 753 Witamina E (mg) 5,1 4,5 7,2 5,4 4,3 5,3 Witamina C (mg) 65,2 40,5 29,6 85,1 50,7 54,2 Witamina B1 (mg) 0,9 0,5 0,9 0,7 0,5 0,7 Witamina B2 (mg) 1,5 0,9 0,7 0,8 0,9 1,0 Witamina B12 (µg) 1,9 1,2 1,5 2,0 2,2 1,8 Wapń (mg) 489 505 455 627 468 509 Magnez (mg) 259 204 131 167 211 194 Żelazo (mg) 9,1 5,7 4,5 6,6 6,1 6,4