Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Styczeń – tydzień 1 (przedszkole) DZIEŃ 1 Śniadanie: • Jogurt naturalny (100 g) z jabłkiem (100 g), płatkami owsianymi (30 g) i orzechami włoskimi (10 g) • Chleb pełnoziarnisty (70 g), margaryna* (10 g), polędwica z indyka (2 plasterki), sałata, rzeżucha • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7, 8 Obiad: • Zupa jarzynowa (300 g) • Gotowane pulpety mięsne z indyka (100 g), domowe pieczone frytki z ziołami (100–120 g), sos ziołowy na bazie jogurtu naturalnego, surówka z marchwi i pora z olejem (60 g) • Sok grejpfrutowy niedosładzany (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Pieczone jabłko z miodem (ok. 150 g) • Herbata z dzikiej róży/woda bez ograniczeń ALERGENY: DZIEŃ 2 Śniadanie: • Kluski lane na mleku (300 g) • Chleb razowy (2 kromki, 70 g), margaryna* (10 g), pasztet ze szpinaku i białego twarogu (60 g), szynka drobiowa (1 plaster), czerwona papryka (30 g), kiełki, np. lucerny lub rzeżuchy • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Rosół z makaronem (300 g) • Potrawka z kurczaka (150 g), ziemniaki (150 g), buraki gotowane (60 g) • Woda z cytryna i miętą/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 9 Podwieczorek: • Placuszki z bananami pieczone w piekarniku (ok. 100 g) • Herbata rumiankowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 DZIEŃ 3 Śniadanie: • Koktajl na maślance z bananem i porzeczkami (250 g) • Chleb pełnoziarnisty (2 kromki, 70 g), masło (10 g), twaróg półtłusty (30 g), kiełki, sałata, jajecznica ze szczypiorkiem na parze (50 g) • Herbata/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7 Obiad: • Zupa cebulowa z grzankami (300 g) • Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym (150 g), ryż (100 g), surówka z białej kapusty (60 g) • Kompot gruszkowy z cynamonem słodzony miodem (150 g)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 7, 9 Podwieczorek: • Sałatka owocowa: banan, mandarynka, kiwi (150 g), migdały (10 g) • Herbata czarna z cytryną/woda bez ograniczeń ALERGENY: 8 DZIEŃ 4 Śniadanie: • Zapiekana kasza jaglana z gruszką (150 g) • Bułka grahamka (1 sztuka), masło (10 g), wędlina drobiowa (2 plasterki), sałata (2 liście), ogórek, kiełki • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krupnik z ryżu (300 g) • Pierogi z soczewicą czerwoną (4–5 sztuk) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3, 9 Podwieczorek: • Domowy budyń czekoladowy na mleku (150 g) • Herbata owocowa/woda bez ograniczeń ALERGENY: 3, 7 DZIEŃ 5 Śniadanie: • Owsianka na mleku ze śliwkami (150 g) • Chleb żytni z nasionami (35 g), masło (5 g), ser żółty (1 plaster), sałata, ogórek zielony, rzodkiewki, rzeżucha (50 g) • Herbata zielona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 7 Obiad: • Krem z dyni zabielony jogurtem naturalnym (250 g) • Dorsz pieczony bez panierki (120 g), brązowy ryż (100 g), jogurtowy sos koperkowy, gotowany brokuł (60 g) • Sok pomarańczowy (150 ml)/woda bez ograniczeń ALERGENY: 4, 7 Podwieczorek: • Ciastka z musli** słodzone miodem (2 sztuki) • Herbata czerwona/woda bez ograniczeń ALERGENY: 1, 3 * margaryna: miękka kubkowa niearomatyzowana ** bez dodatku owoców suszonych stosowanie soli sodowo-potasowej tylko w procesie przygotowania posiłku LISTA ALERGENÓW Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Alergeny występujące w posiłkach: 1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan. Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler zwyczajny i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne. UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju. Składnik pokarmowy Dzień 1 Dzień 2 Dzień 3 Dzień 4 Dzień 5 Średnia Energia (kcal) 999 990 1046 1027 973 1007 Białko (%) 15,8 16,3 14,3 16,2 21,7 16,9 Tłuszcz (%) 30,1 31,6 31,4 23,8 27,2 28,8 Węglowodany (%) 54,0 52,1 54,3 60,0 51,1 54,3 Błonnik (g) 15,9 12,9 17,4 13,1 14,6 14,8 Witamina A (µg) 1121,0 845,0 346,1 455,5 835,7 720,6 Witamina E (mg) 6,5 4,8 7,2 2,8 5,7 5,4 Witamina C (mg) 50,1 43,0 72,2 40,3 34,1 47,9 Witamina B1 (mg) 0,7 0,6 0,5 1,1 0,7 0,7 Witamina B2 (mg) 1,0 1,1 1,1 0,9 0,8 1,0 Witamina B12 (µg) 2,0 1,9 1,7 1,3 3,0 2,0 Wapń (mg) 535 434 485 400 560 491 Magnez (mg) 186 183 202 177 237 197 Żelazo (mg) 6,6 7,1 6,1 8,6 6,3 6,9