Jak przygotować jadłospis
Dieta bezglutenowa powinna spełniać założenia diety łatwostrawnej, ponieważ przewód pokarmowy osób nadwrażliwych na gluten łatwo ulega podrażnieniom. Dieta łatwostrawna różni się od żywienia podstawowego jedynie stosowaniem technik kulinarnych ułatwiających przyswajanie pokarmów oraz wybieraniem produktów żywieniowych łatwostrawnych. Dlatego, stosując dietę z eliminacją glutenu, powinniśmy się starać wybierać produkty chude, młode i dojrzałe. Zalecanymi technologiami gastronomicznymi są: gotowanie na parze, gotowanie w wodzie, duszenie (bez obsmażania), smażenie na patelni bez tłuszczu, pieczenie w folii i pergaminie.
Każda dieta lecznicza polega na ograniczaniu spożycia pewnych rodzajów żywności, a to zwiększa udział w racji pokarmowej innych produktów. Grupa produktów zbożowych jest z dietetycznego punktu widzenia bardzo ważna w żywieniu człowieka. Stanowi podstawę jadłospisu. Produkty zbożowe są doskonałym źródłem białka i tłuszczów, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają fosfor, wapń oraz witaminy z grupy B. Dlatego wydawać by się mogło, że wykluczenie z diety aż czterech zbóż (pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa) prowadzić będzie do znacznych niedoborów w organizmie. Jednak ze względu na szeroką gamę produktów zbożowych i przy umiejętnym zastępowaniu produktów zawierających gluten produktami bezglutenowymi takie ryzyko nie istnieje.
Dieta bezglutenowa, stosowana już od wielu lat w terapii celiakii, stanowi jadłospis stosowny pod względem odżywczym dla wszystkich przedziałów wiekowych, jak również w sytuacjach szczególnych (np. ciąża, cukrzyca).
Racje pokarmowe powinny uwzględniać ilość produktów zgodnie z normami dla danego wieku.
Dzienna racja pokarmowa produktów spożywczych bezglutenowych dla dzieci w wieku od 1 roku do 15 lat - wg H. Ciborowskiej "Diety w chorobach dzieci"
Lp. |
Nazwa produktu |
Wiek dziecka |
||||||
od roku |
4-6 lat |
7-9 lat |
10-12 lat |
|||||


