Przepisy
Chleb bezglutenowy
opakowanie mąki bezglutenowej 400 g,
20 g świeżych drożdży,
320 ml wody,
1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka tłuszczu.
Wodę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodając dwie łyżeczki cukru i poczekać 10 minut. Zmieszać mąkę z solą i przesiać przez sitko do mąki, wlać pozostałą wodę i wyrabiać ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut do uzyskania jednolitej masy, dodać łyżkę tłuszczu. Napełnić wysmarowane olejem foremki do połowy objętości. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką przez ok. 40 minut. Przed włożeniem do pieca formy dobrze zwilżyć.
Gofry bezglutenowe
1 szklanka mąki kukurydzianej,
½ szklanki wody,
1 łyżeczka oleju.
Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą, dodać ciepłej wody i łyżeczkę oleju. Składniki wymieszać, ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, w razie potrzeby dodać trochę wody. Piec w nagrzanej gofrownicy około 10 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać dzieciom jak zwykłe pieczywo.
Makowiec
25 dag maku,
6 jaj,
kostki tłuszczu,
20 dag cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku bezglutenowego do pieczenia,
10 dag kaszy kukurydzianej,
50 dag kwaśnych jabłek,
cukier waniliowy,
kaszka kukurydziana do obsypania wysmarowanej tłuszczem blachy (może być bułka tarta bezglutenowa).


