Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Zalecenia

Jolanta Kozica, Specjalistyczny ZOZ nad Matką i Dzieckiem w Poznaniu

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej

Napoje - woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe i jarzynowe, kawa, herbata, napary ziołowe i owocowe, kakao naturalne, rum.

Produkty mleczne - mleko, maślanka, kefir, serwatka, sery białe, feta.
Uwaga na śmietanę, jogurty, sery żółte (paczkowane), topione, homogenizowane - mogą zawierać skrobię pszenną!

Mięsa, ryby - świeże mięso, ryby, owoce morza, wędliny wysokogatunkowe (szynka, polędwica).

Tłuszcze - masło, śmietana, oleje, oliwa z oliwek, tran.

Warzywa i owoce - bez ograniczeń.
Uwaga - niektóre owoce przygotowywane do przechowywania, np. jabłka, mogą być powlekane glutenem!

Przetwory ze zbóż naturalnie bezglutenowych - ryżu, kukurydzy, gryki, prosa i szarłatu (amarantus): mąka ryżowa, kukurydziana, skrobia kukurydziana, mączka ziemniaczana, tapioka, mąka sojowa, chleb, bułki bezglutenowe, makaron bezglutenowy, ryż, płatki ryżowe, kaszki ryżowe błyskawiczne, kasza kukurydziana, płatki kukurydziane, czyste chrupki kukurydziane, popcorn (kukurydza prażona), popping (amarantus akspandowany), kasza gryczana, jaglana, ciasteczka i słodycze bezglutenowe, skrobia pszenna i wszystkie inne produkty węglowodanowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub napisem "Produkt bezglutenowy".
Uwaga - jeśli płatki ryżowe i kukurydziane zawierają słód jęczmienny, są zabronione!

Słodycze - cukier, miód, galaretki, budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej, orzechy, migdały, mak, sezam, dżemy i marmolady, czekolada mleczna i gorzka twarda (bez nadzienia), landrynki, lizaki, dropsy bez dodatku słodu i skrobi, słodycze bezglutenowe.

Inne - proszek do pieczenia bezglutenowy, soda oczyszczona, czysta żelatyna, drożdże, zioła i jednorodne przyprawy (majeranek, cebula, koper, papryka, szczypiorek, natka pietruszki), ocet winny z jabłek, siemię lniane, czysty przecier pomidorowy, niektóre musztardy, jajka.

Produkty zabronione w diecie bezglutenowej

Napoje - kawa zbożowa, herbatki z dodatkiem słodu, kawy z dodatkami smakowymi, niektóre rodzaje kakao, piwo, alkohole zbożowe (wódki, gin, whisky).

Produkty mleczne - mleko zagęszczone, czekolada pitna z dodatkami, jogurty z dodatkiem skrobi, śmietana zagęszczana.

Mięsa, ryby - konserwy mięsne i rybne, większość wysoko przetworzonych wyrobów typu: parówki, pasztety, mielonki, kiełbasy, kaszanka, półprodukty panierowane (paluszki rybne itp.).