Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa - kiedy i jak ją stosować?
Bezglutenowe gotowanie nie jest trudne, wymaga jedynie odrobiny wiedzy i wprawy.
Przedstawiamy wskazania do zastosowania diety bezglutenowej, jak również listę produktów zabronionych i dozwolonych dla pacjentów na diecie bezglutenowej oraz wskazówki pomocne przy ustalaniu jadłospisu i zasady leczenia dietetycznego. Na koniec podano kilka przepisów na smaczne potrawy bezglutenowe i adresy polskich producentów żywności bezglutenowej polecanych przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa stosowana jest przy trwałej nietolerancji glutenu, jaką obserwuje się w glutenozależnej chorobie trzewnej - celiakii.
Celiakia jest schorzeniem polegającym na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego. Wiąże się z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną reaktywnością na pewne frakcje białek z grupy prolamin: gliadynę (w pszenicy), dekalinę (w życie), hordeinę (w jęczmieniu) i aweninę (w owsie). Dla ułatwienia wszystkie szkodliwe prolaminy wyżej wymienionych zbóż określa się jednym terminem: gluten. Choroba może wystąpić w każdym wieku, najczęściej pojawia się jednak we wczesnym dzieciństwie, pomiędzy 6. miesiącem a 3. rokiem życia.
Pierwsze opisy objawów tej choroby dali Hipokrates i Arateus w II wieku p.n.e. Wtedy do terminologii medycznej zostały wprowadzone terminy coeliac affection i coeliacs


