Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

Przykłady krytycznych punktów kontrolnych CCP

Arkusz danych dotyczących Krytycznych Punktów Kontrolnych.


CCP

Działania prewencyjne

Wartości krytyczne

Monitorowanie

Akcje korekcyjne

1. Przyjęcie surowca

  • Kontrola przyjmowanego towaru (czystości, temp.)
  • kontrola dostawcy
  • zamawianie towaru wysokiej jakości
  • sprawdzanie towaru ze specyfikacją
  • kontrola personelu
  • Temperatura:
  • surowce mrożone -18°C
  • chłodzone wrażliwe +8°C
  • chłodzone, średnio wrażliwe

+10°C

Czystość oceniana wizualnie:

  • brak zanieczyszczeń
  • Kontrola temperatury przyjmowanego towaru
  • kontrola czystości towaru
  • Odrzucenie dostawcy, gdy jego stan higieny wzbudza wątpliwości oraz gdy temp. Produktów mrożonych >~18°C, a produktów chłodzonych wrażliwych >+10°C
  • Powiadomienie dostawcy o nieprawidłowościach

2. Przechowywanie w warunkach
chłodniczych

  • Kontrola temperatury,
  • Sprawności i czystości urządzeń chłodniczych
  • Segregowanie surowców i półproduktów w szafach chłodniczych
  • mycie i dezynfekcja
  • dokładne usunięcie środków myjących
Temperatura:
  • chłodni maksymalnie +5°C
  • chłodni dla surowców średnio
    wrażliwych maks. +10°C
  • kontrola temperatury urządzeń chłodniczych 5 razy dziennie
  •  przeniesienie towaru do czystej i czynnej chłodni
  • trzykrotny (co godzinę) pomiar temperatury nieprawidłowo działającej chłodni

3. Mycie i dezynfekcja jaj

  • mycie i odkażanie jaj zgodnie z instrukcją
  • oddzielenie jaj czystych od brudnych

 Temperatura:

  • wody do mycia jaj
  • Czas mycia jaj
  • kontrola temperatury wody do mycia jaj
  • kontrola czasu mycia