Przykłady krytycznych punktów kontrolnych CCP
Arkusz danych dotyczących Krytycznych Punktów Kontrolnych.
CCP |
Działania prewencyjne |
Wartości krytyczne |
Monitorowanie |
Akcje korekcyjne |
1. Przyjęcie surowca |
- Kontrola przyjmowanego towaru (czystości, temp.)
- kontrola dostawcy
- zamawianie towaru wysokiej jakości
- sprawdzanie towaru ze specyfikacją
- kontrola personelu
|
- Temperatura:
- surowce mrożone -18°C
- chłodzone wrażliwe +8°C
- chłodzone, średnio wrażliwe
+10°C
Czystość oceniana wizualnie:
|
- Kontrola temperatury przyjmowanego towaru
- kontrola czystości towaru
|
- Odrzucenie dostawcy, gdy jego stan higieny wzbudza wątpliwości oraz gdy temp. Produktów mrożonych >~18°C, a produktów chłodzonych wrażliwych >+10°C
- Powiadomienie dostawcy o nieprawidłowościach
|
2. Przechowywanie w warunkach
chłodniczych |
- Kontrola temperatury,
- Sprawności i czystości urządzeń chłodniczych
- Segregowanie surowców i półproduktów w szafach chłodniczych
- mycie i dezynfekcja
- dokładne usunięcie środków myjących
|
Temperatura:- chłodni maksymalnie +5°C
- chłodni dla surowców średnio
wrażliwych maks. +10°C
|
- kontrola temperatury urządzeń chłodniczych 5 razy dziennie
|
- przeniesienie towaru do czystej i czynnej chłodni
- trzykrotny (co godzinę) pomiar temperatury nieprawidłowo działającej chłodni
|
3. Mycie i dezynfekcja jaj |
- mycie i odkażanie jaj zgodnie z instrukcją
- oddzielenie jaj czystych od brudnych
|
Temperatura:
- wody do mycia jaj
- Czas mycia jaj
|
- kontrola temperatury wody do mycia jaj
- kontrola czasu mycia
|
|