Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

OPUBLIKOWANO: GRUDZIEŃ 2014
ZAKTUALIZOWANO: 5 SIERPNIA 2017

 

Bezpieczeństwo żywności i żywienia – nowe obowiązki dyrektora

 

Opracował: Michał Łyszczarz, prawnik, współautor komentarza do Ustawy o systemie oświaty

 

Podstawa prawna:

 

  • Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.).

 

Pod koniec października 2014 r. sejm uchwalił nowelizację Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – jej celem było ograniczenie dostępności dzieci do niezdrowego jedzenia sprzedawanego dotychczas w szkolnych sklepikach. Ustawa zmieniająca ingeruje zatem bezpośrednio w sposób działania szkół, w których funkcjonują sklepiki, oraz wprowadza nowe obowiązki po stronie dyrektora szkoły, dlatego warto zastanowić się nad konsekwencjami, jakie niosły ze sobą jej zapisy.

 

Nowe regulacje

 

Nowelizacja wprowadziła do Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia nowy przepis – art. 52c. Zgodnie z jego ust. 1 na terenie przedszkoli, innych form wychowania przedszkolnego oraz w szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, a także w placówkach systemu oświaty, o których mowa w art. 2 pkt 3, 5 i 7 Ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty:

 

  • sprzedawane mogą być wyłącznie środki spożywcze objęte grupami środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w tych podmiotach, określonymi w przepisach wydanych na podstawie ust. 6 pkt 1,
  • w ramach żywienia zbiorowego dzieciom i młodzieży podawane mogą być wyłącznie środki spożywcze, które spełniają wymagania określone w przepisach wydanych na podstawie ust. 6 pkt 2.

 

Przepis ten formułuje więc dwa istotne ograniczenia – zakaz sprzedaży innych środków spożywczych niż te określone na podstawie ust. 6 i zakaz podawania innych środków w ramach zbiorowego żywienia, czyli np. w stołówce. Posiłki podawane uczniom muszą spełniać wymogi, jakim odpowiadają środki spożywcze wymienione w przepisach wydanych na podstawie ust. 6 (który stanowi upoważnienie do wydania rozporządzenia). Na podstawie tej regulacji minister właściwy do spraw zdrowia określi w drodze rozporządzenia:

 

  • grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w przedszkolach, szkołach, innych formach wychowania przedszkolnego oraz placówkach,
  • wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze podawane dzieciom i młodzieży w ramach żywienia zbiorowego.

 

Wydając rozporządzenie, minister musi dodatkowo uwzględnić normy żywienia dzieci i młodzieży oraz wartości odżywcze i zdrowotne środków spożywczych. Oczywiście do czasu wydania rozporządzenia na podstawie przywołanego ust. 6 nie będzie możliwości praktycznej realizacji opisanych wyżej zakazów, ponieważ nie ma jeszcze podstawowego aktu regulującego wymagania, jakim muszą odpowiadać produkty spożywcze sprzedawane w szkolnych sklepikach lub podawane w szkole w ramach zbiorowego żywienia. Z uwagi na fakt, że prace nad ustawą zmieniającą nie zostały do tej pory zakończone, nie sposób określić terminu, w jakim zostanie wydane rozporządzenie (sama nowelizacja również takiego terminu granicznego nie formułuje).

 

Nowe obowiązki dyrektora

 

Samo rozporządzenie nie przesądzi jednak o tym, jakie produkty będą mogły być sprzedawane w konkretnej szkole. Zgodnie z regulacją art. 52c ust. 3 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia to d