Opublikowano: grudzień 2014
Bezpieczeństwo żywności i żywienia w przedszkolach niepublicznych – nowe regulacje prawne
Opracował: Marcin Majchrzak, prawnik, członek Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie
Podstawa prawna:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.),
- Ustawa z dnia 23 października 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia – projekt.
Sejm przyjął Ustawę z dnia 23 października 2014 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Głównym celem nowelizacji jest ochrona zdrowia dzieci przez ograniczenie na terenie placówek oświatowych dostępu do żywności zawierającej składniki szkodliwe dla ich rozwoju.
W związku z wciąż rosnącą liczbą dzieci borykających się z nadwagą sejm zdecydował o ograniczeniu możliwości prowadzenia działalności gospodarczej w przedszkolach i szkołach podmiotom oferującym środki spożywcze uznane za szkodliwe dla zdrowia najmłodszych. Nowelizacja wprowadza przepisy zakazujące sprzedaży m.in. na terenie publicznych i niepublicznych przedszkoli oraz innych form wychowania przedszkolnego środków spożywczych, które nie są umieszczone w wykazie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży.
Produkty zakazane nie będą też mogły być serwowane wychowankom placówek w ramach żywienia zbiorowego dzieci (nowo dodany art. 52c ust. 1 pkt 2 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia). O tym, jakie produkty będzie można sprzedawać w szkołach, rozstrzygnie rozporządzenie ministra właściwego do spraw zdrowia, które zostanie wydane na podstawie nowego art. 52c ust. 6 ww. Ustawy


