Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

STAN PRAWNY: PAŹDZIERNIK 2011


Żywienie dzieci i sposoby organizacji posiłków w przedszkolu


Opracowała: Anna Stróżyk, pedagog, specjalizacja w zakresie edukacji elementarnej i terapii pedagogicznej, magister zarządzania – rozwój potencjału społecznego, nauczyciel wspomagający w przedszkolu integracyjnym, trener grupy edukacyjnej


Wielu naukowców twierdzi, że człowiek jest tym, co je. Ta popularna prawda obecnie przeżywa jednak swój regres. W społeczeństwach, gdzie tempo życia stanowi o całej ludzkiej egzystencji, często zadowalamy się jedzeniem szybkim, prostym i niestety pustym. Brak składników odżywczych, istotnych dla rozwoju i wzrostu organizmu, jest szczególnie niebezpieczny w przypadku najmłodszych. Sytuacja ta dodatkowo modelowana jest przez reklamę, która wciąż na nowo zachęca do kupowania żywności wysoko przetworzonej. Na szczęście przedszkola, którym leży na sercu dobro i zdrowie młodych organizmów, nie ulegają tym sugestiom, starając się zapewnić swoim podopiecznym produkty spożywcze odpowiadające ich żywieniowym potrzebom, choć niekiedy sprawia im to sporo trudności. Trzeba jednak pamiętać, że często warunkuje to dziecięcą przyszłość. Oto kilka wskazówek, mających na celu przybliżenie tematyki żywienia dzieci wraz z całą jej oprawą.


Smaczne kąski


Niejednokrotnie dziecięce posiłki traktowane są przez osoby dorosłe pobłażliwie. Rodzice za namową swojej pociechy zawierają z nią tysiące układów dotyczących jedzenia, jego wyboru i konieczności spożycia. Takie sytuacje stają się dla malucha źródłem zabawy, która w tym wypadku odbija się na nim w bardzo negatywny sposób. Problem, z którym muszą zmierzyć się wychowawcy, bardzo często przypomina grę w chowanego – dziecko kryje się, unikając posiłku, a opiekun, biegając za nim z łyżką, tylko utrwala ten stan. Sama łyżka traci zresztą swoje realne znaczenie, zamieniając się w samolot, statek czy też pszczołę, bezsilny rodzic ma bowiem nadzieję, że może w ten sposób uda mu się nakłonić malucha do zjedzenia choćby odrobiny.


Na początek warto zatem uświadomić sobie, że dzieci stające się przedszkolakami zazwyczaj nie są nauczone prawidłowego odżywiania – dotąd, w ferworze walki o kolejne kęsy, na ogół zjadały one tylko to, na co miały ochotę. Tymczasem do prawidłowej diety maluszka zalicza się pięć grup produktowych:


  1. Produkty zbożowe