Bezpłatna aplikacja na komputer – MM News... i jestem na bieżąco! Sprawdzam

STAN PRAWNY: SIERPIEŃ 2011


Ustalamy ceny – wyżywienie


Opracowała: Agnieszka Sakowicz, dyrektor przedszkola niepublicznego


Podstawa prawna:


  • Ustawa z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (t.j. Dz.U. z 2004 r. Nr 256 poz. 2572 ze zm.).


Każda placówka niepubliczna, która chce zdobyć klienta i, co ważne, zatrzymać go u siebie, musi stworzyć przejrzyste zasady płatności. Dyrektor musi więc kalkulować ceny tak, by nie zmieniać ich w każdym kwartale. Nie wolno bowiem zapominać, że do prywatnych przedszkoli nie uczęszczają tylko dzieci z rodzin zamożnych – dla wielu rodziców zapewnienie im opieki wiąże się z dużym wysiłkiem finansowym, a każda podwyżka odbija się dotkliwie na ich budżecie. Najważniejsze koszty, jakie ponosi opiekun, to czesne (zob. Ustalamy ceny – czesne i dodatkowo rozpoczęte godziny opieki, „Niezbędnik Dyrektora Placówki Niepublicznej”, sierpień 2011) oraz wyżywienie. Z wszystkich innych opłat może on rezygnować.


Duża konkurencja na rynku placówek prywatnych sprawia, że kwestia rozliczania wyżywienia może mieć kluczowe znaczenie i przesądzić o wyborze przedszkola. Warto więc rozsądnie przekalkulować opłatę za jedzenie, by wilk był syty i owca cała. Jak to jednak zrobić w dobie nieustających podwyżek cen żywności i opłat eksploatacyjnych?


Na co postawić?


Nie da się zapewnić posiłków, które będą jednocześnie bardzo dobre i bardzo tanie. To mit. Żywienie zbiorowe jest wprawdzie tańsze niż domowe, ale przy współczesnych realiach nie można prawidłowo odżywić przedszkolaka, płacąc za jedzenie kilka groszy na dzień.


Czym się kierować, szukając dla dzieci dobrego jadłospisu? Wartościowe menu musi:


  • być prawidłowo zbilansowane – przyjmuje się, że dziecko zjada w przedszkolu ok. 75 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego, czyli ok. 1300–1400 kcal,
  • zawierać zwiększoną ilość tłuszczów roślinnych na rzecz zmniejszonej zawartości tłuszczów zwierzęcych,
  • mieć obniżoną zawartość soli kuchennej,
  • zawierać umiarkowaną ilość cukru,
  • gwarantować umiarkowane spożycie mięsa czerwonego na rzecz drobiowego i ryb,
  • zawierać dużą ilość produktów bogatych w błonnik,
  • obfitować w warzywa i owoce (najlepiej do każdego posiłku).


Dania dla dzieci powinny być:


  • świeżo przyrządzone,
  • podawane regularnie,
  • o wysokiej wartości odżywczej,
  • urozmaicone,
  • niezbyt obfite,
  • atrakcyjne pod względem wyglądu, smaku i kolorystyki,
  • dostosowane do pory roku.


Należy również pamiętać, że śniadanie i obiad to najważniejsze posiłki dnia – powinny dostarczać najwięcej energii i tak naprawdę przesądzają o dobrej kondycji organizmu. Nie może w nich zabraknąć produktu białkowego, warzyw, owoców. Drugie śniadanie, podwieczorek i kolacja to lżejsze posiłki. Dobrze, jeśli znajduje się w nich produkt mleczny; koniecznie powinny one zawierać warzywa i owoce.


Jeśli dyrektor przyjrzy się wymaganiom żywieniowym oraz przeciętnemu zapotrzebowaniu dziecięcego organizmu, bez trudu dojdzie do wniosku, że koszty jedzenia będą w tej sytuacji znaczące. W ostatecznym rozrachunku poniesie je rodzic, ale oczekuje on rozsądnej ceny.


Dyrektor placówki, na mocy art. 67a Ustawy o systemie oświaty, może zapewnić w przedszkolu wyżywienie. Jeśli się na to zdecyduje, może skorzystać z własnej kuchni albo z usług firmy cateringowej. Przyjrzyjmy się zatem, jak w obu przypadkach będzie wyglądała kalkulacja ceny.


Posiłki z przedszkolnej kuchni