Dostęp do serwisu wygasł w dniu . Kliknij "wznów dostęp", aby nadal korzystać z bogactwa treści, eksperckiej wiedzy, wzorów, dokumentów i aktualności oświatowych.
Witaj na Platformie MM.
Zaloguj się, aby korzystać z dostępu do zakupionych serwisów.
Możesz również swobodnie przeglądać zasoby Platformy bez logowania, ale tylko w ograniczonej wersji demonstracyjnej.
Chcesz sprawdzić zawartość niezbędników i czasopism? Zyskaj 14 dni pełnego dostępu całkowicie za darmo i bez zobowiązań.
Instrukcja zmywania ręcznego
1. Wyrzucić resztki jedzenia do specjalnych pojemników.
2. Wstępne mycie, namoczenie naczyń i pojemników.
3. Wymyć pojemniki i naczynia w roztworze myjącym.
4. Do mycia ręcznego wolno używać wody o temperaturze nie niższej niż 45°C.
5. W wannie lub przegrodzie zlewozmywaka powinno być co najmniej 15 l wody, którą należy często zmieniać.
6. W przypadku mycia ręcznego naczynia stołowe należy myć w dwóch wodach, a w trzeciej wodzie wyparzać je, przestrzegając następujących wytycznych:
1) umyte naczynia należy ułożyć w drucianym koszu i wstawić do wody w kotle,
2) temperatura wody w kotle, po wstawieniu naczyń do wyparzania, powinna wynosić co najmniej 85°C,
3) naczynia całkowicie zanurzone w wodzie powinny pozostawać w niej 3–4 min.
7. W przypadku gdy nie ma kotłów do wyparzania, zezwala się na mycie ręczne w trzech wodach bez wyparzania.
8. Umytych naczyń nie wolno przechowywać w zmywalni na stole. Talerze po osuszeniu należy natychmiast przenieść do zamykanych szaf, utrzymywanych czysto i w porządku.
9. Do wycierania sztućców (łyżek, noży, widelców, łyżeczek) można używać specjalnie do tego celu przeznaczonych ścierek.
10. Zbrudzone ścierki należy wymieniać w czasie pracy możliwie często. Należy je w czasie prania wygotowywać.
11. Czyste ścierki należy przechowywać w zamkniętej szafie, z dala od ubrań i rzeczy osobistych personelu, brudnych obrusów itp.
12. Ścierek do mycia (myjek) powinna być dostateczna liczba, aby mogły być po całodziennym używaniu wygotowane, wyprane i wysuszone.
13. Zmywaki, pomocnicze wanienki, miednice, szczotki itp. powinny być codziennie po pracy oczyszczone i wyparzone.
14. Tłuszczowniki, syfony otwarte pod zlewami, zmywaki, puszki w kanałach i ściekach oraz podłogach należy codziennie po pracy oczyścić i umyć, a raz na tydzień zdezynfekować.